sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Arjesta, rakkaudellaViime aikoina moni pyörä on lähtenyt pyörimään niin vauhdilla, että olemme joutuneet jopa hieman jarruttelemaan. Olemme saaneet osaksemme positiivista huomiota merkittäviltä tahoilta, vaikka emme ole vielä edes julkaisseet sivun sivua lopullista sarjakuvaa. Mistä nyt on kyse?

Ensinnäkin, mitä rohkeammin olemme ottaneet arveluttavia ja pelottaviakin aiheita käsittelyymme, sitä aktiivisempaa keskustelua julkaisuidemme yhteydessä tunnutaan käyvän. Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys – suuret aiheet herättävät luonnollisesti myös suuria tunteita. Yllätys on kuitenkin ollut se, miten positiivista ja voimaannuttavaa keskustelua aiheista on seurannut.


Esimerkkinä Instagram. Insta on tällä hetkellä aktiivisin kanavamme, sillä arkipäiväisenä applikaationa se on lähimpänä lukijakuntaamme. On ollut hienoa huomata, miten seuraajamme ottavat aktiivisesti kantaa sarjakuvamme teemoihin. Saamme usein yksityisviestejä seuraajiltamme, jotka haluavat henkilökohtaisesti kertoa, kuinka paljon taiteemme ja aiheemme heille merkitsevät. Suurinta kiitosta tuntuu kuitenkin saavan itse konsepti – “Kiitos, että teette tätä.”

Miksi rakkaudesta, omista tunnoista, kasvamisesta ja ympäristöstä puhuminen edes herättää ihmisissä tällaisen kiittämisentarpeen? Olemme projektin edetessä huomanneet, että arjen hektisyyden keskellä voi olla vaikea löytää väyliä erilaisten tuntojen käsittelyyn. Jos luotettavaa tietoa esimerkiksi seksuaalisuudesta löytyykin nykyään kiitettävästi, tiedon käsittelyyn ei kuitenkaan yhtä kiitettävästi löydy tukea. Mielen hyvinvointia edistäviä tukipalveluita on toki monenlaisia, mutta usein jo niiden puoleen kääntyminen saattaa tuntua liian suurelta askelelta. Yksi syy tähän tuntuu olevan se, että arkiset asiat – kuten rakkaus, tunteet, kasvu sekä ympäristö – saavat pyörittelyn myötä ympärilleen suunnattomat raamit ja joskus vahingossakin enemmän alleviivausta kuin tarpeen on. 

Arkisia asioita, kuten vaikkapa sukupuolen käsitettä ja mielen hyvinvointia, tulee voida käsitellä myös arjen työkaluilla. Esimerkiksi niinkin arkiseen asiaan kuin aikuistumiseen liittyvät kysymykset saavat usein pelottavat mittasuhteet, kun asian käsittelyyn tarjotaan liian järeitä välineitä. Jokapäiväisiä, ei-oikeasti-niin-pelottavia kysymyksiähän voi tosiasiassa pohtia tehokkaasti arjen puitteissa; koulumatkalla, kavereiden kanssa tai vaikka sarjakuvaa lukiessa. 


Kaikki tuntematon luonnollisesti pelottaa, joten paras keino selättää ahdistus on tulla tutuiksi omien tuntojen ja ajatusten kanssa. Asioiden välttely etäännyttää ja tekee tutunkin vieraaksi. Siksi on tärkeää ottaa suuretkin aiheet käsittelyyn arjen puitteissa ja tehdä niistä osa jokapäiväistä elämää.
Omaa seksuaalisuutta voi miettiä ihan samalla tavalla kuin kotitehtävien tekemistä. Ympäristöteemoja voi tarkastella samaan tapaan kuin aamulla vaatekaappia. Siksi myös omia tuntoja voi käsitellä samalla, kun selaa CST:n kanavia. 


Catch the wave, 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti