maanantai 19. syyskuuta 2016

3 x suomeksi


Team Barracuda -sarjakuvamme käsittelee teemoja, joiden esittämistä sarjakuvan kautta on usein arasteltu tai jopa vältelty. Konseptina sarjakuvalla on kuitenkin ainutlaatuinen matalan kynnyksen etu, joka mahdollistaa raskaiden teemojen käsittelyn suuressa mittakaavassa. Toisin sanoen helpostilähestyttävän formaatin kautta on turvallista tutkia vaikeitakin teemoja. Sarjakuvan luonto tuttuna käsitteenä mahdollistaa myös laajan levikin, joka taas edesauttaa yhteiskunnallista keskustelua. Päämäärämme Team Barracuda -sarjakuvan kanssa onkin helpottaa pelottavien teemojen käsittelyä ja herättää julkista keskustelua haudatuista tai piilotelluista aiheista. 

Team Barracuda -sarjakuvaprojektin ollessa vasta aluillaan tulimme siihen kollektiiviseen päätökseen, että haluamme julkaista graafista novelliamme ensijaisesti suomeksi. Uuvuttavan aivomyrskyn keskeltä onnistuimme poimimaan kolme pääsyytä päätöksellemme: 

1) Oma ilmaisukykymme. Tekijätiimiin kuuluu lahjakkaita sanataiteen osaajia, joten haluamme
käyttää kaiken hyppysissämme piilevän suomenkielen potentiaalin. Vaikka pystymmekin tuottamaan keskivertohuvittavaa ja ymmärrettävää materiaalia myös esimerkiksi englanniksi (lue: oh geez), haluamme lukijoidemme saavan ensikosketuksensa sarjakuvaan sen briljanteimmassa ja säkenöivimmässä muodossa – eli suomeksi. 

2) Suomalainen sarjakuvakulttuuri. Elämme maassa, jossa aikuisetkin (onneksi!) tilaavat Aku Ankkaa ja lapset tavaavat Helsingin Sanomien sarjakuvasivua. Suomalaisen kirjallisuuden kentällä tuntuu aina olevan tilaa uusille sarjakuville, sillä niin julkaisijoita kuin lukijoitakin riittää. Sarjakuvien runsas tarjonta ja kulutus mahdollistavat myös intertekstuaalisuuden käytön, mikä taas avaa seikkailun ovia omassa tuotoksessamme. 

3) Aika ja paikka. Suomen taidekentällä on niin hyvin tilaa sarjakuville, että paikoittain siinä voidaan nähdä jopa täyttämättömiä aukkoja. Team Barracuda -sarjakuvan teemoja ovat muun muassa seksuaalisuus, yhteiskunnan jumiutuneet rakenteet sekä mielenterveys. Näitä kaikkia on käsitelty sarjakuvankin osalta monessa paikkaa ja julkaisussa, muttei riittävästi Suomessa. Formaattina sarjakuva on helpostilähestyttävä, joten haluamme käyttää hyväksemme kaiken sen hyväätekevät ja voimaannuttavat tasot. Haluamme, että oman projektimme avulla lukijoiden kynnys käsitellä rankkojakin puheenaiheita madaltuu.

Long story short (kyllä, saatamme leikitellä kielillä, vaikka pitäydymmekin pääasiassa vain yhdessä): Team Barracuda -sarjakuva tullaan ensi talvena julkaisemaan suomeksi. Suomalaisen kirjallisuuden kenttä laajenee jatkuvasti, ja haluamme olla mukana lisäämässä siihen kerroksia. Haluamme myös tarjota helpon väylän vaikeiden aiheiden ja teemojen käsittelylle, joten äidinkielen käyttäminen ilmaisun välineenä tuntuu meistä luonnollisimmalta ratkaisulta. Tarkoituksemme kuitenkin on laajentaa julkaisuamme kansainväliseksi – sen oven pidämme tosin toistaiseksi kutsuvasti auki ja odottamassa oikeaa aikaa. 


Catch the Wave, 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti