sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Tästä saa puhuaCharlien edustus osallistui viime viikolla Ei Vihapuheelle -kampanjan, Allianssin, Mediakasvatusseuran ja Plan International Suomen järjestämään Tästä saa puhua -seminaariin. Seminaarin sateenvarjoteemana oli vihapuhe ja siihen liittyvä disinformaatio. Kaksipäiväisessä tapahtumassa käytiin läpi tasa-arvokysymyksiä, diskriminaatiota ja esimerkiksi median roolia yhdenvertaisuuden edistäjänä. Myös CST:n toiminta on osaltaan (sosiaalista) mediatyötä, joten nappasimme paikalta muutamankin ajatuksen:


1) Älä välitä siitä!

Rakenteellinen syrjintä liittyy aina yhteiskunnan normalisoituneisiin käytänteisiin. Rakenteellinen syrjintä on pelottava ilmiö, jota esiintyy jokaisen ihmisen arjessa: työnhaussa, koulussa, sosiaalisissa piireissä ja mediassa. Usein epätasa-arvoinen kohtelu juontaa juurensa ympäröivistä normeista, joita ei ole arkisuutensa vuoksi huomattu edes kyseenalaistaa. Yhteiskunnassamme onkin syrjintää tukevia normalisoituneita (ajattelu)tapoja, jotka estävät todellisen yhdenvertaisuuden.
Sen sijaan, että selvittäisimme epätasa-arvoisen ja ikävän tilanteen toteamalla "älä välitä siitä", meidän tulisi nousta vakiintuneita ajatusmalleja vastaan ja todeta "välitä siitä". Diskriminaatio ei katoa kääntämällä sille selkänsä. Tiedostetaan rakenteellinen ja normittunut syrjintä, yhdessä olemme vahvoja!2) Ilmaise arvojasi, kuuntele muita

Jokaisella on oikeus ajatella haluamallaan tavalla ja valita arvot, joita elämässään noudattaa. Koska arvo- ja moraalikysymyksiä ei kuitenkaan voi vakiinnuttaa ja yleistää, on niistä aina kyettävä keskustelemaan. Olennaiseksi asiaksi muodostuukin ihmisen kyky kuunnella muita ja ymmärtää myös toisten näkökulmia. Yhteisymmärrys on avain monen konfliktin ennaltaehkäisyyn, joten vaikka keskusteleminen eriävistä arvoista saattaa tuntua pelottavalta ja aralta, se on usein pienempi paha kuin puhumattomuudesta johtuvat väärinymmärrykset. Kommunikaation avulla voimme sekä laajentaa omaa maailmankuvaamme että avartaa myös muiden näkökantaa.
3) Älä vihaa!

Vihapuhe ei ole mielipide! Euroopan  neuvoston ministerikomitean määritelmän mukaan vihapuhetta ovat kaikki sellaiset ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. Yhteiskunnassamme on tällä hetkellä valtava tarve avoimelle ja erilaisia näkökulmia käsittelevälle keskustelulle. Vihapuhe ja muu syrjintää tukeva toiminta eivät auta ihmisoikeuksien toteutumista, vaan jarruttavat tasa-arvon edistämistä. Tasa-arvo ei ole keneltäkään pois, joten vihamielisyyden ja vastakkainasettelun sijasta meidän kannattaa yhdistää voimamme rauhantyön editämiseksi.
Charlie's Surfing Team lupaa vastaisuudessakin tehdä kaikkensa rauhantyön edistämiseksi ja vihapuheen kitkemiseksi. Meidän työkalujamme ovat taide ja vuorovaikutus kaikissa eri muodoissaan, mutta yhdenvertaisuutta voi edesauttaa monella muullakin tapaa. Kuka tahansa on tarpeeksi vahva tekemään työtä tasa-arvon puolesta, sillä tätä työtä ei tarvitse tehdä yksin!

Kiitos seminaarin järjestäjille, #puhutaan vastaisuudessakin! ♥Ei kommentteja:

Lähetä kommentti